Giv dine lofter det glatte lag

Moden i indretning skifter over tid. Fra lofter med stuk enten langs med kanten eller i helt loftet til pudsede lofter. Siden hen kom lofter i træ og lofter, hvor de små gipsplader tydeligt kunne ses. Nogle har bestemt haft deres tid, mens andre stadig er smukke og interessante.

Stuk var der kun for en kort bemærkning, men lejligheder og huse, de har oprindelig stuk er i høj kurs, fordi det er meget smukt og giver et spændende liv til boligen. Du kan sagtens sætte noget stuk op selv, men det passer ikke til alle byggestile, så du skal overveje grundigt, om det vil klæde din bolig.

Noget, der til gengæld er nærmest evigt moderne, er helt enkle og glatte lofter. I ældre boliger er det ikke ualmindeligt, at lofterne er pudsede, men det er også lidt af et arbejde at kaste sig ud i at pudse alle lofterne selv. Der er dog en løsning, der ser fuldstændig ud magen til, og det er gipslofter. Med de store gipsplader på en ramme og efterfølgende spartelmasse kan du få de smukkeste og glatte lofter hjemme.

Loftet skal kunne klare din montering

Gips er både brandhæmmende og forholdsvist nemt at sætte op. Forholdsvist fordi det kan være svært at håndtere de store gipsplader alene. Der skal mindst to til, en der holder, og en der skruer. Men har du en villig makker, kan du hurtigt få de glatte lofter, du drømmer om.

Når du arbejder med gips, skal du starte med at bygge et skelet, som gipsen skal monteres på. Her skal du sikre dig, at dine eksisterende lofter kan klare den vægt, gipsen har. Det er ærgerligt at gå i gang for bare at opleve, at loftet ikke kan bære, og at det hele styrter sammen.

Kan loftet bære, så er det bare at komme i gang. Du skal måle op, så du ved, hvor mange plader og rigler, du skal bruge. Det er lidt kedeligt at mangle udstyr undervejs, og det er tilsvarende kedeligt at have en masse gipsplader til overs, du ikke kan bruge til noget.

Hav derfor også hellere for mange gipsskruer på lager, når du går i gang. De fylder ikke på samme måde, og bliver du glad for dine lofter, kan du bruge resten, hvis du vælger at lave flere lofter eller begge vægge i gips, som du også kan klare selv.

Du får nemt lys over land

Hvis du sætter gipslofter op i dit køkken, så er der også den store fordel, at det er let at bore ud til spots i loftet i gips. Du kan derfor få en helt anden belysning i et gipsloft, end du kan med andre typer af lofter.

Det samme gælder selvfølgelig badeværelset, men her skal du være opmærksom på, at du skal have en særlig type af gips, der er fremstillet til vådrum.

Ellers kan du montere lamper og andet i loftet på helt samme måde som ellers, når der er tale om gips. Du kan nem spartle hullerne til, hvis du en dag fortryder, så du skal ikke bekymre dig om hullerne på nogen måde.

Det er også med til at gøre gipslofter attraktive for rigtig mange, for når det først sidder, så sidder det helt fast med en usynlig overgang til væggene. Det er faktisk ikke lige til at se forskel på gipslofter og på pudsede lofter, men med gipslofterne slipper du for, at pudsen revner og kommer til at se grim ud.

Brug filt eller væv til dine glatte lofter

Når selve loftet er sat op, og du har spartlet de mellemrum, der er mellem pladerne, så kan du tydeligt se, at der er et helt smukt og glat loft. Men det er jo vigtigt at fokusere på den sidste finish også. Uden den, så bliver det aldrig rigtig pænt.

Med væv eller filt er du godt på vej. Der skal bruges en grunder til dette, for ellers vil du se din maling forsvinde som dug for solen. Det kan ikke svare sig, da maling er noget dyrere. Til sidst er det så den hvide farve, der skal på, og så har du glatte, hvide og moderne lofter i dit hjem.